Jó gyermekek mind örülnek, kályha mellett körben ülnek, aranymese, áhitat minden szívet átitat. /Dsida Jenő/ |
A cserépkályha első kifűtése, szárítófűtése:
Az építés során az új kályhában sok víz található, és ezt kell ilyenkor maradéktalanul eltávolítani fokozatosan a kályhatestből, a kéményen keresztül, ami tűz hatására, gőz formájában távozik!
Ezért nagyon fontos, hogy a száradás alatt az ajtók (akár ég benne a tűz, akár nem) mindig nyitva legyenek! A tűz leégéséig felügyelet mellett! Az ajtó bezárása megakadályozza a huzatot, a felhalmozódó gőzök nem tudnak távozni és a fugák kitágulnak, legrosszabb esetben a kályha szétnyílik, felrobban! A szárító fűtést a kályha felépítése után legkorábban két nap múlva lehet megkezdeni, és időtartama 3-4 hét.
Az első begyújtás előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító ajtót levéve, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegő oszlopot.
I. Az első héten langyos, kézmeleg állapotig melegítsük fel a kályhát és igyekezzünk ezt folyamatosan megtartani, úgy, hogy eleinte nagyon kis tűzre időnként 2-3 vékony fát rakjunk a tűztérbe, ajtót tilos becsukni!
II. A második héten már meleg tapintásig lehet felfűteni a kályhát az I. pontban leírtakkal azonos módon, az ajtót még mindig tilos becsukni!
III. A harmadik héten már forróra (üzemi hőmérsékletre) fűthető a kályha, oly módon, hogy a tűzteret megtöltjük a szükséges famennyiséggel egyszerre, és ezt kb. 12-24 óra múlva megismételjük. A kályha ajtót még mindig nem csukjuk be, ha van huzatszabályzó az ajtón, akkor a fa leégése után már elég csak azt nyitva hagyni!
A harmadik hét végén a fentiek betartásával a kályha ki van fűtve.
Ettől kezdve a fűtés úgy működik, hogy a tűzteret megtöltjük egyszerre a szükséges famennyiséggel, meggyújtjuk, majd ha leégett (már csak parázslik) a kályha ajtót, huzatszabályzóját lezárjuk. A következő fűtésig teljen el legalább 10 óra, hogy a kályha képes legyen újra hőt felvenni!
Az óvatosan szárazra fűtött kályha hosszabb élettartamú és zavartalanabb üzemeltetést biztosít!
Eltérően a már felmelegített cserépkályha fűtésétől, célszerű a kéményt előmelegíteni lásd, kifűtés menete). Hideg állapotban a tűztérbe helyezünk néhány darab vékony fát és meggyújtjuk, majd folyamatosan rakjunk rá darabonként még mindig vékony kis fákat, mindaddig, míg a kéményen keresztül már határozottan áramlik a füst. Ekkor már a járatok és a kémény felmelegedett annyira, hogy a vastagabb fákból származó füst is akadálytalanul távozik a kéményen.
A nagy ajtós kályha első fűtését megkönnyíthetjük, ha az ajtó felső 2/3-át letakarjuk, hogy a levegő csak alul 1/3 részen áramoljon, addig, míg meg nem indul az áramlás.
Átrakott vagy új kályha szárítását cser vagy tölgy fával nem szabad végezni, mert jobban kormozódik és a kályha lekátrányozódhat!
Fontos, hogy mindig száraz keményfával tüzeljünk!
A fa igen tiszta‚ környezetkímélő tüzelőanyag. A legjobb égés és optimális hatásfok eléréséhez legalább 2 éve vágott szellős, de csapadéktól mentes helyen tárolt fát használjunk. A frissen vágott és vásárolt fa nedvességtartalma kb.60-70%, így fennáll a veszélye a szurok és a kátrányképződésnek‚ valamint beivódásának, lerakódásának a kéményben, kályhában egyaránt. Rendkívül káros és kellemetlen állapot, igyekezzünk az említett javaslatokkal elkerülni ezt. A légszáraz fa nedvességtartalma kb.12-20%!
Biztosítani kell a helyiség megfelelő szellőztetését az oxigén utánpótlás miatt! Azonos légtérben lévő kályha és páraelszívó esetén a tűz leégéséig a páraelszívót használni tilos, mert erősebb a szívó hatása, mint a kéménynek és a kályha kifüstöl a tűz nem tud égni!
Következmények: a csempe repedése, fuga nyílása, fuga kipotyogása, párkányok emelkedése - lazulása, tűztér samottjának potyogása, ajtók deformálódása.
Ezekre a hibákra garanciát nem tudunk vállalni, ezeket a hibákat helytelen használat okozza!
További nagyon fontos teendő a kémény rendszeres tisztítása!
Kérje szakember véleményét, ha kályhájával, vagy kéményével kapcsolatban bizonytalan!
Fontos a kályha szakszerű kezelése, ezzel a kályhát hosszú életűvé és gazdaságossá teszi!
.
.
.
Hírek
.